UNHCR razotkrio čitavu laž o Afganistancima kao „izbjeglicama“

Objavljeno:

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Više od 380.000 Afganistanaca deportirano je ove godine iz Pakistana, uz aktivno sudjelovanje i pomoć UNHCR-a te s novčanim sredstvima koje je pružila upravo ova organizacija.

Činjenica da UNHCR aktivno potpomaže vraćanje Afganistanaca nazad u njihovu matičnu zemlju dokazuje kako je „izbjeglištvo“ iz ove zemlje potpuna laž i obmana na štetu Europe.

UNHCR je prošlog tjedna potvrdio da je 380.000 registriranih Afganistanaca deportirano ove godine iz Pakistana, što je ujedno i najveća brojka još od 2005.

Iz UN-a dodaju kako su podijelili 135 milijuna dolara gotovinske pomoći Afganistancima u posljednja tri mjeseca. Pomoć UNHCR-a, kroz novčanu pomoć od oko 400 dolara po imigrantu, uz pritisak pakistanskih vlasti, rezultirao je masovnim odlaskom Afganistanaca iz te zemlje još od srpnja ove godine.

Ovo su neviđene brojke koje nismo predvidjeli. Samo u listopadu ove godine vratilo se oko 148.000 njih, što je najveća brojka povratnika u jednom mjesecu od kolovoza 2005.,“ rekla je Duniya Aslam Khan, glasnogovornica UNHCR-a.

U jednom trenutku, UNHCR je procesuirao i do 5500 imigranata dnevno, izjavila je Aslam Khan. Procjene sugeriraju da će daljnjih pola milijuna neregistriranih imigranata biti također vraćeno ove godine, iako ovu brojku službenici nisu potvrdili.

UNHCR navodi kako su dobrovoljni povratci zaustavljeni 1. prosinca zbog redovnog zimskog odmora, ali će se nastaviti u ožujku. Tijekom stanke, također će se omogućiti uključivanje dodatnih sredstava, navodi Aslam Khan.

Procijenjeno je da će se tijekom 2016. vratiti samo 50.000 afganistanskih imigranata iz Pakistana, što je zaključeno na temelju podataka iz prijašnjih godina.

Aslam Khan je navela kako je još oko 1,34 milijuna registriranih imigranata u Pakistanu. Dodatnih pola milijuna „nedokumentiranih izbjeglica“ je također još uvijek u toj zemlji.

Pakistan je produžio rok za deportaciju Afganistanaca s ožujka 2017. na prosinac iduće godine. Oko 4,2 milijuna Afganistanaca vratilo se dobrovoljno pod UNHCR-ovim projektom dobrovoljnog povratka još od 2002. godine.

Izvor: Gulf News, Tribun

Povezani članci

Posljednje objavljeno