UNICEF je pokrenuo kampanju za prikupljanje sredstava putem kriptuvaluta, pozvavši igrače video igrica da svoje grafičke kartice preusmjere na „rudarenje“ Ethereuma kako bi pomogli sirijskoj djeci.

Oko 500 osoba pridružilo se inicijativi te je u pet dana prikupljeno oko 1500 dolara. Akcija je započela prošlog petka.

U promotivnom videu, UNICEF se obratio fanovima video igara koji uglavnom koriste naprednije grafičke kartice. Osim za video igre, grafičke kartice pogodne su i za „rudarenje“ kriptovaluta, premda istovremeno troše dosta energije te je ova metoda „rudarenja“ odavno nepopularna.

„Rudarenje“, što je naziv za proces provođenja transakcija određene kriptovalute za što se kao „nagradu“ dobivaju upravo tokeni te valute, trebalo bi uz uobičajene načine doniranja pomoći UNICEF-u koji tvrdi kako će sredstva biti usmjerena ka 9 milijuna djece u Siriji.

Ethereum je trenutno druga po jačini kriptovaluta iza Bitcoina, čija je vrijednost drastično opala proteklih mjeseci. Ironično, poznati „filantrop“ i „humanist“ George Soros, protivi se kriptovalutama, posebice Bitcoinu.

UNICEF se također susretao s brojnim financijskim prijevarama u svojoj povijesti, gdje je čak i njihovo vlastito osoblje kralo, skrivalo ili trošilo novac na nešto sasvim drugo u odnosu na njegovu stvarnu namjenu.