Talijanski bankarski div UniCredit objavio je u utorak planove za ukidanje 8.000 radnih mjesta i zatvaranje 500 poslovnica diljem Europe do 2023. godine, jer kompanija godišnje uštedi 150 milijuna eura digitalnim bankarskim rješenjima, prenosi Sputnik.

Banka je objavila smanjenja radnih mjesta kao dio svog strateškog plana 2020.-2023., kojeg je u Londonu otkrio predsjednik Uprave Jean Pierre Mustier, a koji će obećati isporučiti 16 milijardi eura stvaranja vrijednosti dioničarima u sljedeće četiri godine.

Stvaranjem takozvanih maloprodajnih banaka, UniCredit Grupa planira zatvoriti podružnice u Italiji, Njemačkoj i Austriji u sklopu mjera smanjenja troškova za koje se procjenjuje da vrijede milijardu eura. Otprilike 500 poslovnica UniCredita zatvorit će se u Europi, što dovodi do procijenjenih 8.000 radnika viška.

Ulaganje u rješenja za digitalno bankarstvo, tvrdi banka, omogućiti će brže transakcije, razmjenu digitalnih dokumenata između banke i klijenata te omogućiti korištenje digitalnih potpisa na ugovorima, navodi se u priopćenju. Kroz ove planove banka procjenjuje da će godišnja dobit do 2023. doseći 5 milijardi eura. Banka je također predložila 2 milijarde eura otkupa dionica.

UniCredit je vodeća europska banka koja posluje na 14 osnovnih europskih tržišta. Kao dio svog prethodnog strateškog plana, predstavljenog 2015. godine, organizacija je najavila da će smanjiti 18.200 radnih mjesta zatvaranjem 800 poslovnica.

U travnju 2019. banka je priznala krivicu za kaznene prijave i novčano je kažnjena s 1,3 milijarde dolara od strane američkog Ministarstva pravosuđa, zbog povezanosti s transakcijama kojima su kršene američke sankcije prema najmanje šest zemalja.