Popularni bicikl Pony trebao se prodavati u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji po cijeni od 329 do 789 eura, no to je bilo dosta skuplje u odnosu na mnogo jeftinije bicikle na tržištu.

Remake starog Ponyja pompozno je najavljivan prije dvije godine, ali je cijela stvar u međuvremenu zastala, povlačenjem jednog od dva ulagača.

U projektu su sudjelovali BTC i Gorenje, od kojih se BTC prvi povukao, dok je Gorenje u međuvremenu osnovalo tvrtku Gor kolesa nakon kupnje poznatog proizvođača bicikala Rog, prenosi portal Finance.

Gorenje je bilo većinski vlasnik u zajedničkom projektu, sa 61.5 posto udjela. Međutim, krajem prošle godine pojavila se potreba za ulaganjem dodatnih sredstava, nakon čega se BTC povukao, a tvrtka ostala u 100-postotnom vlasništvu Gorenja, koje je za dio proizvedenih Ponyja planirao i ugradnju električnog pogona.

Prodajne akcije velikih trgovačkih lanaca u Sloveniji nisu rezultirale znakovitim uspjehom, jer su već i kod predstavljanja poznatog Ponyja mnogi negodovali zbog cijene. Osnovni model koštao je 329 eura (oko 2500 kuna), dok je najskuplja varijanta koštala 789 eura (gotovo 6000 kuna). Broj proizvedenih Ponyja nije otkriven.

Nije točno da ćemo potpuno zaustaviti proizvodnju Ponyja, ona se i dalje odvija u ograničenom broju,“ rekli su iz Gorenja.

U međuvremenu je najavljena i prodaja tvrtke Gor kolesa, koja je 2016. imala prihod od samo 5000 eura, te gubitak od 272.000 eura, a te godine nije još niti proizvodila bicikle. Prošle godine prihod se povećao na 993.000 eura, dok su gubici iznosili 863.000 eura.

No, u Gorenju smatraju kako bi se trebali koncentrirati na osnovni proizvodni program – kućanske uređaje, a što će biti sa Ponyjem, ostaje za vidjeti.