Upitna sigurnost automobila s autopilotom

tesla-s-mansory-3

Električni automobil tvrtke Tesla, koji koristi autopilot za vožnju, sudario se s turističkim autobusom na autocesti u sjevernoj Njemačkoj. Vozač tvrdi da je prilikom vožnje bio uključen njegov autopilot.

Vozač Tesle je lakše ozljeđen, dok su putnici autobusa bez ozljeda. Automobil je udario u autobus nakon što je počeo gubiti kontrolu i prelaziti iz jedne u drugu traku. Stručnjaci tek trebaju odrediti zašto je autopilot zakazao.

Tesla je počela ugrađivati i koristiti autopilote u listopadu prošle godine, međutim sustav se već našao pred oštrim kritikama nakon nekoliko fatalnih nesreća, poput one u Kini u siječnju ove godine i u SAD-u u svibnju, uzrokovanih upravo tim sustavom koji je zamišljen kao poboljšanje sigurnosti.

Američki slučaj dospio je i na raspravu o sigurnosti u američkom Senatu, koji je zahtjevao izvješće o ulozi autopilota u nesreći.

Zagovaratelji sigurnosti u prometu zatražili su od tvrtke Tesla da isključi mogućnost autopilotiranja dok se sustav ne poboljša i ne omogući detekciju nalaze li se vozačeve ruke na upravljaču vozila tijekom vožnje, kako i piše u uputstvima proizvođača.

Izvor: Breitbart