Vlasti SAD-a početkom prosinca blokirale su prodaju izraelskih vojnih mlažnjaka F-16 CD Barak, zbog činjenice da je riječ o izvorno američkim avionima koje su Izraelci modificirali, što SAD smatra nepoštenim jer su i oni Hrvatskoj nudili svoje avione.

Ministarstvo obrane SAD-a uvjetuje odobrenje prodaje zahtjevom od Izraela da se s aviona uklone postojeći izraelski sustavi te da se mlažnjaci vrate u prvobitno stanje s američkom opremom prije nego se preprodaju Hrvatskoj.

Hrvatske vlasti su odluku o možebitnim novim modifikacijama kao i rješavanje nesuglasica oko cijelog dogovora prepustile Izraelu i SAD-u.

U međuvremenu je intervenirao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je pod istragom zbog korupcije i mita. On je pozvao SAD da ublaži uvjete prodaje. Vlasti SAD-a takve zahtjeve i dalje odbijaju.

Prema tvrdnjama medija, Izrael je za odluku dobio rok do 4. siječnja 2019., a MORH i hrvatske vlasti upozorile su Izrael da neće potpisati ugovor o kupnji aviona ukoliko se oprema promijeni suprotno dogovorenim uvjetima.

Ukoliko do kupovine ipak dođe, „leteće kante“ stare 30 godina koštat će porezne obveznike tijekom idućih 10 godina najmanje 2.9 milijardi kuna.