Elin Ersson, 21-godišnja pro-imigracijska aktivistica koja je u suzama inscenirala dramu u kojoj je spriječila deportaciju afganistanskog zlostavljača vlastite žene i kćeri, završila je na suđenju zbog kršenja zakona o zračnom prometu, prenosi Fria Tider.

Podsjetimo, Ersson je 23. srpnja na aerodromu Landvetter u Gothenburgu spriječila deportaciju 50-godišnjeg Afganistanca osuđenog zbog bičevanja vlastite žene i kćeri.

Ersson je naknadno shvatila da je zaustavila izgon pogrešnog Afganistanca, budući da je željela „spasiti“ drugog afganistanskog imigranta, 26-godišnjaka koji nije uopće bio u tom zrakoplovu. Kasnije je izjavila kako o 50-godišnjem Afganistancu nije ništa znala.

Afganistanac čiju je deportaciju zaustavila uplakana Šveđanka, bičevao je svoju ženu i kćeri

Preliminarna istraga nakon incidenta pokrenuta je po pitanju kršenja zakona o zračnom prometu. Međutim, policija navodno nije imala osumnjičenu osobu koju bi istraživala te uopće nije znala je li počinjen ikakav prekršaj.

Ipak, tužitelji su ustanovili da je do kršenja zakona došlo te da Ersson mora doći na sud.

Naime, Ersson je odbila naređenja avionskog osoblja koje ju je u više navrata tražilo da se smiri i sjedne na rezervirano mjesto te da slijedi daljnje upute prije polijetanja.

Ersson je blokiranjem polijetanja aviona također spriječila švedske službenike u provođenju zakona.

Zanimljivost je i da je Ersson od posade aviona dobila informaciju da se na letu ne nalazi osoba koju je navodno željela zaštititi, ali je unatoč tome nastavila sa dramom sve dok pilot nije odlučio da ona i Afganistanac moraju napustiti avion.

U slučaju osude, Ersson bi mogla odslužiti najviše šest mjeseci zatvora.