Prema tvrdnjama engleskih kirurga, u roku od 20 godina mnogi rutinski operacijski postupci trebali bi postati prošlost, dok bi one koje budu zadržane i same trebale postati manje invazivne.

Prema izvještaju Kraljevskog kirurškog sveučilišta, najavljen je novi smjer u kojem bi se ova grana medicine trebala kretati u budućnosti. U izvještaju se ističe razvoj nekoliko vrsta tehnologija – kirurških robota, umjetne inteligencije i novih cjepiva – što bi trebalo oblikovati budućnost medicine kroz 20 godina.

Brojne operacije već su danas manje invazivne, poput onih laparoskopskih na abdomenu. Neurokirurgija je također napredovala te je danas mnogo preciznija.

Međutim, napredak znanosti i tehnologija proteže se i na medicinu, pa bi prema mnogim predviđanjima budućnost medicine trebala biti bolja.

Medicinski stručnjaci ističu kako bi primjerice cjepivo protiv HPV-a uveliko pomoglo u sprječavanju razvoja određenih oblika tumora koji se danas rješavaju invazivnim metodama.

Brojni oblici tumora trebali bi se liječiti naprednijim lijekovima te upotrebom medicinskih robota, kojima bi se navodno izbjegla upotreba invazivnih postupaka.

Veliku ulogu u svemu imaju i matične stanice, za koje se predviđa da će zauzimati veliko mjesto u postupcima liječenja i regeneriranja. Posebice se u tom pogledu ističu srčani problemi i izbjegavanje operativnih zahvata.

Matične stanice, tvrde liječnici, mogle bi se koristiti i za tretiranje neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Kako navodi izvještaj, operativni zahvati neće u potpunosti nestati, ali je težnja da oni budu što manje invazivni te čak preventivni.