Dobrotvorna udruga Royal Parks koja upravlja uređenjem osam londonskih parkova zapitala je vlasti čemu izgradnja spomenika žrtvama holokausta vrijednog 50 milijuna funti u parku Victoria Tower Gardens, tik do Parlamenta.

Iz udruge su prigovorili na planove o izgradnji spomenika tvrdeći da će imati „veliki štetan utjecaj“ te da će „dominirati parkom i zakloniti postojeće spomenike koji su od nacionalne važnosti na svoj vlastiti način,“ prenosi RT.

Ponad svega, mračna narav spomenika, velike strukture i potrebne sigurnosne mjere … promijeniti će narav onoga što je trenutno relaksirajući park uzduž jedinstvene riječne lokacije,“ stoji u službenom pismu upućenom vlastima.

Royal Parks istaknuo je i da će izgradnja zahtijevati tri godine duge radove u parku, koji je jedna od tek nekoliko zelenih površina u Westminsteru. Zanimljivo je da se izgradnji protive i lokalni stanovnici, ali i neki članovi židovske zajednice.

Izgradnju je predložila britanska Zaklada za sjećanje na holokaust, a spomenik bi uključivao i podzemni muzej.

Međutim, vlasti tvrde kako će se s izgradnjom spomenika nastaviti, usprkos demokratskom protivljenju njegovoj izgradnji koja će narušiti mir i prirodno okruženje kako bi se svima nametnula iluzorna ideja da je samo jedan narod bio žrtva nekakvih progona.