Uprizorenje bitke protiv Osmanlija u Sisku

Arhivska fotografija | © croatia.hr
Arhivska fotografija | © croatia.hr

Manifestacija „Bojevi za Sisak A.D. 1593.“ održava se danas i sutra kod utvrde Stari grad Sisak. Na njoj će se odviti i uprizorenje bitke i događanja iz 1593. godine, kada je nakon dugogodišnjih opsada tadašnja kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila prodor Osmanlija prema zapadu Europe.

Na manifestaciji se planira održavanje prikaza viteških borbi, ratovanja, mačevanja, streličarstva, a biti će postavljeni i vojni tabori te izloženo naoružanje i drugi predmeti iz srednjovjekovnog i ranog novovjekovnog života.

Arhivska fotografija | © Gradski muzej Sisak
Arhivska fotografija | © Gradski muzej Sisak

Sva oprema koja uključuje mačeve, oklopa, štitove, lukove, samostrele te odjeću, a koja će se koristiti kao vjerodostojni prikaz nekadašnjih vremena, izrađena je ručno.

Brojne skupine sudjelovat će na manifestaciji, a neke od njih su Aureus Unicornis, Red Srebrnog Zmaja, Red Vitezovi Zlatnog Kaleža, Red Vitezova Ružice Grada te mnogi drugi.

Ove godine dodatnu zanimljivost predstavlja i održavanje prvog otvorenog prvenstva Hrvatske u HMB-u. Radi se o sportu poznatijem pod imenom „Historical Medieval Battles“ pri čemu se sudionici bore u „full contact“ stilu, opremljeni srednjovjekovnim oklopima i oružjem.

Arhivska fotografija | © Gradski muzej Sisak
Arhivska fotografija | © Gradski muzej Sisak

Borbe će se izvoditi u grupama 5 na 5, te u duelima. Kao i svaki sport, ovakve borbe imaju stroga pravila, a u igri će sudjelovati nacionalni timovi iz Češke, koja se danas nalazi među prvih pet reprezentacija svijeta, Slovenije i Srbije. Hrvatske boje predstavljat će članovi već spomenutih redova.

Autor: Tribun