Uređaj koji čisti zagađeni zrak i pretvara polutante u energiju

Foto: University of Leuven/University of Antwerp

Tim belgijskih znanstvenika konstruirao je uređaj koji je u stanju generirati energiju dok istodobno čisti zagađeni zrak. Naprava, kojoj je potrebna sunčeva svjetlost da bi funkcionirala, sastoji se od dvije komore odvojene membranom. Prolaskom kroz membranu u jednoj komori se skuplja čisti zrak, dok se polutanti u drugoj komori konvertiraju u vodik.

Vodikov plin može se skladištiti i kasnije koristiti kao gorivo, kao što se već radi kod nekih vozila“, rekao je Sammy Verbruggen, profesor na sveučilištu u Antwerpenu.

Membrana je ključni element uređaja, a sastoji se od kombinacije posebnih nanomaterijala.

Ovi katalizatori u stanju su proizvoditi vodikov plin i čistiti zrak od onečišćenja. U prošlosti su ti materijali uglavnom korišteni za ekstrakciju vodika iz vode. Sad smo otkrili da je također moguće, čak i učunkovitije, to činiti s onečišćenim zrakom.

Znanstvenici kažu da njihov uređaj funkcionira na sličan način kao solarni paneli, koji također koriste sunčevu svjetlost za poticanje kemijskih reakcija koje stvaraju energiju. Verbruggen i njegovi kolege rade na poboljšanju učinkovitosti uređaja te njegovu primjenu u industrijske svrhe.