Osamdesetosmogodišnja Ursula Haverbeck, koja je poznata po svojim javnim istupima u kojima zagovara revizionističke stavove i negira službene brojke holokausta, osuđena je na šest mjeseci zatvora zbog izrečenih stavova.

Ona je već u više navrata otvoreno negirala sustavno ubijanje Židova u holokaustu, kao i postojanje plinskih komora u koncentracijskim logorima. Upravo zbog ove posljednje tvrdnje, koju je izrekla u siječnju ove godine tijekom javnog govora, osuđena je na šestomjesečnu kaznu zatvora, s obzirom da je u Njemačkoj zabranjeno negirati službenu verziju holokausta i brojke žrtava koje idu s njom.

Tijekom suđenja izjavila je da je samo citirala natpis iz knjige koju je prezentirala na spomenutom događaju. Odmah nakon presude podnijela je žalbu na presudu.

Ovo nije prvi put da je Haverbeck osuđena zbog negiranja holokausta. Štoviše, ovo joj je već peta slična presuda, no prethodne presude su i dalje u postupku žalbe, tako da još nije služila zatvorsku kaznu.

Haverbeck je i prošle godine osuđena na osam mjeseci zatvora, također zbog negiranja holokausta, no i tada se žalila na presudu, te se žalba i dalje razmatra.

Možda najviše prašine podigla je pred dvije godine kad je u javnom istupu za TV kuću ARD izjavila da je „Auschwitz bio radni logor, a ne logor smrti“.