Ursula von der Leyen održala je svoje prvo obraćanje o stanju u Uniji. Za nju je to bila prilika da objavi „akcijski plan“ protiv rasizma i zločina iz mržnje.

U srijedu 16. rujna Ursula von der Leyen iznijela je svoje prioritete za budućnost europskih država članica. Kao prva žena na čelu Komisije, nije propustila naglasiti da Europska unija neće napraviti kompromis oko pomoći koja će se pružati imigrantima, a ni o Europi sutra koja će biti „uistinu anti-rasistička“.

Zdravlje, rad, klima, Turska, Brexit … bile su neke od ostalih ključnih točaka, uključujući „akcijski plan“ za „anti-rasističku Europu“.

Prema informacijama koje je iznio Le Soir, spomenuti „akcijski plan” Ursule von der Leyen usmjerit će se na rasizam i „zločine iz mržnje, bilo da se temelje na rasi, vjeri, spolu ili seksualnosti“.

Stoga je tijekom svog govora ustvrdila da je „vrijeme da se izgradi istinska anti-rasistička unija – osuđujući rasizam, ali i poduzimajući mjere“. Prema svom govoru, ona je tvrdila da će „zakoni o rasnoj jednakosti“ biti ojačani „tamo gdje ostaju praznine“.

Obećala je da će koristiti proračun EU „za borbu protiv diskriminacije u područjima poput zaposlenja, stanovanja ili zdravstvene zaštite“. Konačno, predsjednica Europske komisije zajamčila je da će se ažurirati „obrazovanje i znanje o povijesnim i kulturnim uzrocima rasizma“.

EU će se suprotstaviti „nesvjesnim predrasudama, bilo da potiču od građana, institucija ili čak algoritama“. Također je najavila novo postavljanje u EU: „prvog koordinatora za borbu protiv rasizma“ kojeg je imenovala Komisija „kako bi se ovom pitanju dala prioritetna pažnja“.

Što se tiče pitanja imigranata, ona je ostala nepopustljiva: „Spašavanje života nije opcionalno“, izjavila je predsjednica Europske komisije.