Prošlog tjedna u akciji USKOK-a uhićena je skupina osoba koja se bavila krivotvorenjem osobnih dokumenata. Među uhićenima je i Višnja Dujmović-Krijan, odvjetnica s kojom je svojevremeno Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH imao ugovor za besplatnu pravnu pomoć Romima u Hrvatskoj, prenosi Telegram.

Dujmović-Krijan je osumnjičena da je Romima pomagala da ilegalno dođu do hrvatskih dokumenata. To je navodno činila tako što je bila članica skupine koju je predvodio neimenovani 49-godišnjak iz Slavonskog Broda.

Istražitelji navode da je višemjesečnom istragom utvrđeno da su članovi skupine nabavljali strane putovnice u koje su potom ubacivali fotografije Roma koji su željeli dobiti hrvatske dokumente. Pomoću takvih lažnih putovnica su potom tražili rodne listove i domovnice te potvrde o identifikacijskim brojevima u Poreznoj upravi.

S tim dokumentima je Dujmović-Krijan podnosila žurne zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica i putovnica s osobnim podacima hrvatskih državljana čiji identitet su preuzeli strani državljani.


Dugogodišnji kontinuirani problemi s Romima u Hrvatskoj


Zbog činjenice da je Dujmović-Krijan „besplatno“ pravno zastupala Rome, nitko nije sumnjao da iza cijele priče stoji veliki lanac krivotvorenja u kojem se za lažne dokumente plaćalo od 15.000 do 23.000 eura. Skupinu se sumnjiči da su time zaradili oko 240.000 eura.

U krivotvorenju dokumenata, među kojima su i lažne potvrde o očinstvu, sudjelovala su i dvojica policajaca iz PU brodsko-posavske, koji su u internom sustavu provjeravali podatke osoba čiji identitet je potom korišten za lažne dokumente.

USKOK je pokazao da skupina aktivno djeluje još od kraja prošle godine te su svi osumnjičeni stavljeni u istražni pritvor.

Ironično, Dujmović-Krijan je već i ranije bila predmetom suđenja također zbog krivotvorenja dokumenata, iako se tada kao odvjetnica branila da nije znala da sudjeluje u nezakonitim radnjama!

Dujmović-Krijan je od 2005. bila uključena u takozvani Akcijski plan „Desetljeća za uključivanje Roma“ te je sudjelovala u projektu „Besplatne pravne pomoći za Rome u statusnim stvarima.“