Uskoro moguće regeneriranje oštećene kože kod ljudi

© PolarityTE

Manja biotehnološka tvrtka iz SAD-a uspješno je regenerirala kožu i potaknula rast dlaka kod svinja čija je koža bila opečena ili ogrebana, a time su stvoreni uvjeti za daljnji razvoj tehnologije koji bi uskoro trebao rezultirati regeneracijom ljudske kože, prenosi Reuters.

Tvrtka PolarityTE Inc, nedavno je patentirala metodu kojom se oštećena koža može uspješno regenerirati korištenjem zdravog tkiva. Naime, plastična kirurgija unatoč velikoj razvijenosti i dalje muči probleme s opekotinama na koži.

Zahvati kojima se trenutno tretiraju opekotine još uvijek imaju svoja ograničenja, a često su i vrlo skupi. Na primjer, Epicel je naziv kože za presađivanje koju prodaje tvrtka Vericel Corp iz Cambridgea u državi Massachusetts, ali ona ne daje tražene rezultate, odnosno kožu tražene debljine.

PolarityTE je svoja istraživanja proveo na ozlijeđenim svinjama, a rezultat je bio obnavljanje kože bez ožiljaka, uz ponovni rast dlaka i potpuno zacjeljivanje rana te potpunu regeneraciju kože.

Budući da je svinjska koža mnogo kompleksnija i čvršća od ljudske, očekuje se da će ovaj patent djelovati i na čovjekovoj koži.

Tvrtka najavljuje da će ovo otkriće do kraja godine isprobati i na ljudskoj koži, a ukoliko bude uspješna, trebala bi se naći u opticaju kroz godinu i pol dana.

Otkriće ima potencijal pomaganja i kod razvoja i funkcionalnih tkiva, u što se ubrajaju kosti, mišići i hrskavice.