Uslijed sankcija koje su nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, rusko gospodarstvo prisiljeno je učiniti neke radikalne promjene i okrenuti se vlastitim izvorima, kao i prilagodbi te riješavanju proizašlih problema.

Među izravno pogođenima se nalazi i ruska industrija proizvodnje automobila, jer su mnogi strani proizvođači smanjili ili sasvim prekinuli proizvodnju i uvoz dijelova u Rusiju.

Vodstvo najvećeg ruskog proizvođača automobila, tvrtke Avtovaz, odlučilo je pojednostaviti tehnologiju proizvodnje te izbaciti dosta „suvišnih“ dijelova koji se ugrađuju u automobile, poglavito elektronike. čije komponente se uvoze izvana.

Avtovaz, koji proizvodi nekoliko modela, a najpoznatiji su Lada Niva, Granta i Vesta, proizvodit će svoje automobile lišene većine elektronike, novi modeli će postati gotovo potpuno mehanički. Izbacuju se sustavi poput ABS-a i ESP-a, a također će se napustiti elektronski senzori u ispušnom sustavu što će ekološku razinu spustiti s Euro-5 na Euro-2 standarde. Pojednostavit će se i elektronske kontrole motora.

Što se tiče ostatka opreme i autodijelova koji su se do sada uvozili, ruski proizvođači okrenut će se domaćim proizvođačima i dobavljačima.