Kako američke i europske sankcije sve više otežavaju život ruskim tvrtkama, jedna kineska banka tvrdi da je zabilježila porast zahtjeva ruskih tvrtki koje pokušavaju otvoriti nove bankovne račune, prema anonimnom izvoru kojeg citira Reuters.

Proteklih dana obratilo nam se 200-300 tvrtki koje žele otvoriti nove račune“, rekla je za Reuters osoba koja radi u moskovskoj podružnici kineske državne banke i izravno poznaje njezino poslovanje.

Izvor je dodao da većina tvrtki koje žele otvoriti račun u svojoj banci puno posluju s Kinom. Odbio je biti imenovan ili identificirati svoju banku jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Nije jasno koliko je rasprostranjena ruska potražnja za novim računima u kineskim bankama, ali izvor bankara rekao je Reutersu da mnoge tvrtke koje traže nove račune posluju s Kinom i da očekuje povećanje transakcija u juanima takvih tvrtki.

Ipak, to je znak da će ruska središnja banka vjerojatno morati zadržati više rezervi denominiranih u kineskim juanima.

Kina je više puta izrazila protivljenje sankcijama, nazivajući ih neučinkovitima i inzistirajući da će održati normalnu gospodarsku i trgovinsku razmjenu s Rusijom.