Iranske vlasti namjeravaju ponovno pokrenuti rudarenje zlata i bakra uslijed sankcija SAD-a.

Irandka državna Organizacije za razvoj i obnovu rudnika (IMIDRO), navodi kako je potpisala sporazum s privatnom Iranskom tvrtkom za proizvodnju i snabdijevanje mineralima (IMPASCO) o razvoju obrtničkih rudnika, među kojima je i šest manjih rudnika zlata, prenosi RT.

Rudnici će biti postavljeni diljem zemlje, posebice u središnjoj provinciji Isfahan te u istočnoj provinciji Južni Khorasan i zapadnim i istočnim azerbajdžanskim provincijama.

U ovom procesu legalizirat će se i nekoliko dosad ilegalnih rudnika, a cilj iranskih vlasti je kroz ovaj proces „povećati broj zaposlenih, stvoriti dodatne vrijednosti za lokalne zajednice i u konačnici postići ciljeve otpornije ekonomije.

Iran u svom posjedu ima oko 7 posto svjetskih mineralnih resursa, uključujući 10 posto naftnih i 16 posto izvora plina. Procjenjuje se i kako se u zemlji nalazi oko 320 tona zlatne rude. Također je velika količina cinka, bakra i željeza.

World Gold Councile (WGC) navodi kako je iranska potražnja za zlatnim polugama i kovanicama skočila za 200 posto proteklih godina, pri čemu je dosegla 15.2 tone, što je najviša razina u protekle četiri godine.

Iranci su ove godine zbog sankcija u velikom broju pohrlili u središnju banku, kako bi se predbilježili i naručili zlatne Emami kovanice, koje su obično niže cijene od ostalih.

WGC objašnjava ovakvu situaciju činjenicom da iransko gospodarstvo slabi te da očekivano raste nesigurnost, pogotovo nakon što je iranska valuta izgubila gotovo polovicu svoje vrijednosti.