Tužiteljski ured grada Agrigento potvrdio je zapljenu jedrilice Alex nakon što je pomoću nje u Italiji uspješno iskrcan 41 imigranat. Unatoč tome, talijanska vlada tek se priprema donijeti strožije kazne protiv nevladinih organizacija.

Brod, kojim upravlja talijanska nevladina organizacija Mediterranea Saving Humans, zaplijenjen je ovog tjedna i pokrenute su istrage protiv zapovjednika broda Tommasa Stelle i šefa misije Erasma Palazzotta, izvijestio je Il Giornale.

Oglas:

        

Dvojica predvodnika optuženi su za podršku ilegalne imigracije, kao i za pružanje otpora i neposlušnost prema talijanskim vlastima. Organizacija bi također mogla dobiti kaznu u iznosu do 65.000 eura.

Tragikomedija talijanskih vlasti i pravosuđa se tako nastavlja. Naime, unatoč navodno oštrim mjerama talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, imigranti se i dalje uspješno iskrcavaju na tlo Italije.

Dok se Salvini bavi modernim vođenjem politike putem Twittera, u stilu prosječnih „influenserica“, rezultati njegovih akcija tek su zapljene brodova i bezuspješni pokušaji optuživanja i kažnjavanja predvodnika pro-imigracijskih organizacija.

U cijeloj priči tek se naziru mogućnosti oko podizanja kazni za organizacije koje neovlašteno uđu u teritorijalne vode. Predviđene kazne bile bi između 150.000 i milijun eura. Međutim, nove mjere tek su na razmatranju, a invazija kolonizatora dotad će se očito nesmetano odvijati.