Nakon što je brod Sea Watch-3 pokazao jad i bijedu „zabrane“ pristanka „taksi-brodova“ s imigrantima u talijanske luke, to je učinila i jedrilica Alex talijanske pro-imigracijske organizacije Mediterranea Saving Humans (MSH). U Italiju i EU tako je došlo novih 60 imigranata.

Jedrilica Alex jučer je pristala neometano pristala u Lampedusi unatoč navodnim zabranama koje je uveo ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Talijanska televiziija SkyTG24 uživo je prenosila pristanak jedrilice koja je prevezla oko 60 imigranata.

MSH je svoje namjere pristanka u Lampedusi najavila putem Twittera, tvrdeći da su imigranti u navodno teškim zdravstvenim problemima i u nehigijenskim uvjetima.

Vrhunac populističke „anti-imigracije“: Talijanska obalna straža koja je blokirala ulaz imigrantima sama dovezla imigrante

Talijanske vlasti pozvale su MSH da uputi jedrilicu prema Malti, ali su iz organizacije jednostavno odgovorili da bi taj put trajao 15 sati predugo i da se na jedrilici predviđenoj za maksimalno 18 osoba nalazi 60 imigranata koji su navodno „spašeni“ iz mora.

Salvini se novom dolasku „usprotivio“ tek beskorisnim komentiranjem na Twitteru rekavši: „Neću dozvoliti iskrcavanje ljudi koji ne poštuju talijanske zakone i pomažu krijumčarima ljudi.“ Po već viđenom običaju, komentiranje na društvenim mrežama urodilo je plodom.

Koliko je zasad poznato, nitko od posade s jedrilice nije uhićen.