Istraživači s Državnog sveučilišta na Floridi istražili su nekoliko ključnih faktora koji odlučuju o uspješnosti braka, te su ustanovili da predbračni statovi budućih supružnika o neobaveznim seksualnim odnosima uvelike definiraju vjerojatnost hoće li brak uspjeti.

Zadovoljstvo brakom u načelu s vremenom opada, no ono što smo mi otkrili jest da ako jedan ili oboje supružnika prije braka smatra da je neobavezan seks sasvim u redu, to će vjerojatno pogodovati tome da njihov brak neće uspjeti“, objašnjava autorica istraživanja Juliana French.

Nakon provedbe analize istraživanja, pokazalo se da osobe koje su iskazivale neograničeno i neobvezujuće socioseksualno ponašanje, tendenciju ili uvjerenje, poput vjerojatnosti i učestalosti upuštanja u spolni odnos s nepoznatom osobom ili osobom s kojom nisu u vezi prije braka, obično nisu zadovoljne u početku bračnog suživota. Nadalje, osobe čiji bračni partner je iskazivao takvo ponašanje prije braka, obično naglo izgube zadovoljstvo bračnim odnosom u prvih nekoliko godina braka. U oba slučaja, spomenuto nezadovoljstvo točno je predvidjelo veću vjerojatnost razvoda braka.

Ono što nas je najviše iznenadilo u rezultatima jest činjenica da društvena seksualnost oba partnera igra važnu ulogu u ishodima bračnim zajednica.

Također, pokazalo se da bračni parovi koji održavaju konzistentan i zadovoljavajuć seksualni odnos, kao i parovi koji održavaju nisku razinu stresa, puno lakše svladavaju spomenute probleme“, zaključila je French.