Brod Open Arms španjolske pro-imigracijske „taksi službe“ Proactiva Open Arms (POA) krenuo je u srijedu na talijanski otok Lampedusu sa 147 imigranata na brodu, nakon što je sudac u Rimu poništio dekret talijanskog „Twitter“ ministra unutarnjih poslova Matteoa Salvinija o zabrani ulaska tih brodova u talijanske teritorijalne vode.

Organizacija Proactiva Open Arms koja upravlja brodom priopćila je kako neće pokušati na silu ući u luku Lampedusa, kao brod Sea-Watch 3, što je rezultiralo pravnom i političkom tragikomedijom oko kapetanice Carole Rackete.

Prema pisanju portala Digital Journal, brod Open Arms zajedno s brodom Ocean Viking kojim upravljaju SOS Mediterranea i Liječnici bez granica (MSF), u potrazi su za novim odredištem gdje bi iskrcali ukupno 350 imigranata koji su po već viđenom običaju preuzeti od krijumčara imigranata u libijskim vodama.

Italija i Malta zajednički su odbile dati brodovima dopuštenje za pristanak u njihove luke. Međutim, talijanski sudac poništio je Salvinijev zakon na „humanitarnim“ osnovama te je dozvolio ulazak broda.

Salvini je najavio brzu žalbu na presudu suca i potpisao drugu uredbu, rekavši da ponašanje osoblja broda Open Arms pokazuje svoj „politički cilj dovođenja (imigranata) u Italiju“.

Osnivač Proactiva Open Arms Oscar Camps rekao je novinarima u Madridu: „Pobijedili smo u žalbi koju smo protiv sigurnosne uredbe uložili na upravnom sudu u Italiji.

Dekretom koji je Salvini potpisao početkom kolovoza zabranio je brodu Open Arms i sličnima da ulaze u teritorijalne vode Italije, tvrdeći da je to potrebna mjera za zaštitu javnog reda.

Pod istim dekretom, organizacija bi mogla biti kažnjena s maksimalnom kaznom od milijun eura i zapljenom broda, ukoliko brod pristane u luku.

Međutim, Camps tvrdi da je sudskom odlukom dobio dopuštenje iskrcavanja 147 imigranata.

To je uspjeh. Međunarodni pomorski zakon je prevladao,“ rekao je Camps koji je istovremeno paradoksalno upozorio da bi zbog 13 dana boravka na otvorenom moru u bilo kojem trenutku moglo doći do međusobnih sukoba imigranata na brodu, što je svakako tipično obilježje „izbjeglica“ koje strahuju za svoje živote u matičnim zemljama.

Unutar pola sata mogli bismo doživjeti tučnjavu s ozbiljnim ozljedama, ili još gore, netko bi mogao umrijeti na brodu zbog nasilja,“ ispričao je Camps

On se požalio i na to kako 19 članova posade mora dijeliti samo dva zahoda i životni prostor od samo 180 četvornih metara sa 147 imigranata, kao da ih je netko na to prisilio.