Svako silovanje je zločin koji zaslužuje prijavu i prikladnu rigoroznu kaznu za počinitelje takvog gnusnog djela. Nažalost, niti jedna zemlja ili kutak svijeta nisu imuni na ovu vrstu zločina, pa tako ni razvijene zemlje, niti zemlje „u tranziciji“.

Na brojne vijesti o silovanjima u Švedskoj često puta se mogu čuti komentari kako silovanja ima i u Hrvatskoj ili kako i Hrvati siluju u inozemstvu. No jesu li doista „primitivna“ Hrvatska i „napredna“ Švedska identične po tome?

Statistika seksualnih napada u Švedskoj tijekom proteklih 10 godina. | Izvor: Brå

Švedska danas ima oko 10.2 milijuna stanovnika, dok Hrvatska ima vjerojatno oko 4 milijuna (ne uzimajući u obzir veliki broj iseljenih koji je službeno nepoznat). To znači da Švedska broji 2.55 puta više stanovnika u odnosu na Hrvatsku.

Ipak, statistike kaznenih djela pokazuju drastične razlike između ove dvije zemlje, posebice kada je riječ o seksualnim zločinima koja se službeno klasificiraju kao silovanja.

Statistika zločina klasificiranih isključivo kao silovanja

Prema službenim podacima švedske državne Agencije za kriminalnu statistiku (Brå) za 2017. godinu, utvrđeno je kako je te godine prijavljeno 7369 slučajeva koji su klasificirani kao silovanja. Tijekom 2016. prijavljeno je 6715 slučajeva silovanja.

Starosna dob žrtava silovanja u Švedskoj. | Izvor: Brå

Prema službenim podacima MUP-a u Hrvatskoj je 2017. prijavljeno 61 silovanje. Godine 2016. prijavljeno ih je 81.

Riješenost slučajeva silovanja u Hrvatskoj iznosi 93.4 posto za 2017. godinu, dok je za godinu ranije riješenost 91.4 posto. Riješenost slučajeva silovanja u Švedskoj poznata je samo za 2016. godinu te iznosi 92 posto.

Službene brojke prijavljenih silovanja u Hrvatskoj tijekom 2016. i 2017. | Izvor: MUP

Brojne udruge i institucije navode da se u Hrvatskoj na svaki prijavljeni slučaj silovanja ne prijavi njih još oko 20. Po toj računici, godine 2017. bi onda brojka iznosila oko 1220, dok bi za 2016. broj silovanja iznosio 1620.

Nesrazmjerni brojčani odnosi

Ukoliko uzmemo službene brojke, Švedska koja ima 2.5 puta više stanovnika ima čak 90,9 puta veći broj prijavljenih slučajeva silovanja. Ako se usporede pretpostavljeni neprijavljeni slučajevi u Hrvatskoj i prijavljeni u Švedskoj, dotična zemlja i dalje ima čak 4.5 puta više prijava ovog zločina.

Pritom treba uzeti u obzir da i u Švedskoj ima neprijavljenih slučajeva, pa bi odnos mogao sigurno biti i veći.

Spomenimo i fenomen „grupnog silovanja“, koji je odnedavno postao trend u Švedskoj, dok u Hrvatskoj nasreću takvih grozota ipak zasad nema ili su rijetka pojava.

Šok: Vodeći švedski mediji priznali kako iza grupnih silovanja stoje – imigranti

Što dodati?

Brojke ne lažu, a u slučaju Švedske one pokazuju i drastičan rast broja svih oblika seksualnih napada, uključujući i silovanja. Nagli skok posebice je simptomatičan za godine kada su švedske vlasti počele s primanjem većih kvota imigranata.

S druge strane, u Hrvatskoj je broj prijavljenih slučajeva u blagom opadanju, ali uglavnom stagnira tijekom proteklih deset godina.

Statistika prijavljenih slučajeva silovanja u Hrvatskoj kroz 10 gosdina. | Izvor: MUP

Iako je neupitno da u Hrvatskoj više nego očito ima silovanja, da je vrlo vjerojatno dobar dio njih doista neprijavljen, te brojke se ni po čemu ne mogu mjeriti s onima u Švedskoj, posebice ako uzmemo da je tamošnji broj neprijavljenih slučajeva nepoznat.

U konačnici, krajnje je tragikomično gledati pokušaje nekih medija, političara, stručnjaka. pojedinaca ili samih vlasti, kako nastoje na bizarne načine umanjiti ovaj problem Švedske.

Taj apsurd posve je jednak tome da potpuno nesposobne i neodgovorne švedske vlasti godinama ignoriraju ovaj problem; da švedska policija više vremena i resursa troši na lov na „naciste“ po ulicama i kritičare imigracije po društvenim mrežama.

Činjenice ne lažu; nesposobni i neodgovorni uvijek.