Kineski predsjednik Xi Jingping u petak se susreo s iranskim predsjednikom Rouhanijem na sastanku u Kirgistanu, te je potvrdio volju Pekinga da ostvari čvršće odnose s tom zemljom, unatoč tome što je američka vlast optužila Iran za terorizam i napad na dva tankera u tjesnacu Hormuz.

Kineski vođa poručio je da će ustrajati na jačanju prijateljstva između dviju zemalja bez obzira na rasplet političke situacije.

Oglas:

Trumpova administracija vrši politički i gospodarski pritisak na Kinu i Iran. Osim postojećih nameta na uvoz kineske robe, Trump je nagovijestio uvođenje dodatnih carina ako se ne postigne sporazum na sastanku G20 ovaj mjesec u Japanu.

Trump je također nedavno izjavio da želi dijalog s Teheranom, no istovremeno je uveo sve moguće sankcije Iranu, koje su naštetile iranskoj nacionalnoj valuti i izvozu sirove nafte, kao i pojačao američku vojnu prisutnost na Bliskom istoku.

Sastanak između kineskog i iranskog predsjednika odigrao se uoči trenutno najjačih tenzija uzrokovanih napadom na dva komercijalna tankera, za što SAD optužuju Iran, koji pak negira svoju odgovornost.