Usprkos zelenoj politici, Njemačka primorana pokrenuti elektrane na ugljen

Foto: Kurt Zindulka

Dok se Njemačka bori kako bi osigurala izvore energije prije zimskih mjeseci, prethodno zatvorena elektrana na ugljen Mehrum u Donjoj Saskoj postat će prva koja će ponovno biti spojena na njemačku energetsku mrežu.

U ponedjeljak je direktorica operativne tvrtke EGH Kathrin Voelkner izjavila: “Proglasili smo povratak na tržište električne energije. Pretpostavljamo da ćemo se vratiti na mrežu u kratkom roku,” prema novinama Frankfurter Neue Presse.

Ovom koraku je prethodila savezna vlada koja je provela hitnu uredbu kako bi se dopustilo ponovno otvaranje zatvorenih elektrana na naftu i ugljen do travnja sljedeće godine, budući da se zemlja suočava s nedostatkom energije usred sukoba u Ukrajini.

Ministar gospodarstva Robert Habeck, vodeći član njemačkih Zelenih, opisao je odluku o vraćanju elektrana na ugljen kao “gorku”, ali nužno zlo.

Dok je vlada dopustila povratak na energiju iz ugljena, semaforska koalicijska vlada predvođena socijalističkim SPD-om do sada je odbijala odustati od svoje odluke o zatvaranju preostalih nuklearnih elektrana do kraja godine, potez koji je uslijedio nakon godina antinuklearne politike bivše kancelarke Angele Merkel.