Usred „globalnog zatopljenja“: 2020. započinje „mini ledeno doba“ zbog „solarnog minimuma“

Sunce će ove godine doseći svoju najnižu aktivnost tijekom posljednjih 200 godina, što se naziva „solarni minimum.“ Znanstvenici navode kako će „mini ledeno doba“ trajati možda i nekoliko desetljeća, uz vrlo hladne zime.

„Solarni minimum“ je normalna pojava koja se javlja svakih 11 godina. Međutim, ove godine taj fenomen nazvan je već „Velikim solarnim minimumom“ jer će aktivnost Sunca biti mnogo niža no inače. Taj fenomen pojavljuje se jednom u 400 godina, javlja News Landed.

Portal Science Times navodi kao su astronomi istaknuli da na Suncu već 15 uzastopnih dana nisu uočene sunčeve pjege. Kada je Sunce u solarnom maksimumu, ono odaje više topline, ali ima i veći broj sunčevih pjega.

Neki znanstvenici vjeruju kako ove pojave predstavljaju daleko veću prijetnju Zemlji od „klimatskih promjena“.

Sličan slučaj dogodio se u razdoblju od 70 godina između 1645. i 1715. godine, a poznat je pod nazivom „Maunder minimum“. Tada je u globalna temperatura u prosjeku pala za 1.3°C, što je uzrokovalo i nestašice hrane. Tome su doprinijele i erupcije nekih vuklaka, što je dodatno umanjilo dopiranje sunčeve svijetlosti.

Znanstvenici navode kako se sličan scenarij ne bi trebao ponoviti ovaj put, ali kako je priroda uvijek nepredvidljiva, ostaje nam za vidjeti što nas zapravo očekuje.