Islandska arhitektica odlučila je pokrenuti projekt prema kojem bi se bogati izvori geotermalne energije iskoristili za stvaranje posebnih mjesta na kojima bi se uzgajala egzotična hrana i privlačili turisti.

Na ovom velikom otoku na sjeveru Atlantika zima traje oko devet mjeseci, zbog čega je poljoprivreda praktički neizvediva, dok navodno veliki broj Islanđana koristi anti-depresive. Međutim, osvanula je nova ideja kako uvesti „tropsku“ klimu na dijelove otoka te unijeti dodatnu toplinu i privući turiste.

Oglas:

      

 

Hjordis Sigurdadottir, arhitektica je koja je odlučila iskoristiti geotermalne izvore Islanda kako bi izgradila tri „biokupole“ od kojih će ona najveća biti veličine nogometnog igrališta. Ista bi se trebala protezati na šest katova iznad i ispod zemlje, piše Bloomberg.

Projekt kreiranja „tropskog Islanda“ vrijedan 37 milijuna dolara još nije prikupio dovoljno sredstava za pokretanje, ali već ima zainteresirane investitore, među kojima i najveća islandska banka Arion.

Nismo dovoljno svjesni bogatstva kojeg posjedujemo i mogućnosti koje ono nosi,“ tvrdi 49-godišnja arhitektica. „Možemo napraviti mnogo više pomoću ove energije.

Aldin | Izvor: WilinsonEyre

Naziv projekta je Aldin, a plan je da bude smješten u parku u Reykjaviku na površini od 4500 kvadratnih metara, a njegovo otvaranje planira se za 2021. Prema sadašnjem planu, tri različite kupole imati će i tri različite klime i svrhu.

Najmanja biokupola, biti će otvorena za posjetitelje i sadržavati će tržnicu, prostore za učenje i restoran. Druge dvije koristiti će se kao tropsko i mediteransko odmaralište, predviđeno za poslovne sastanke i razna događanja.

Sigurdardottir smatra da će se razvojem projekta ostvariti i značajan profit, a njime bi se trebao oživjeti i turizam, koji je nedavno doživio udarac nakon propadanja niskobudžetne lokalne aviokompanije Wow Air.

Plan navodi kako bi ove biokupole trebale ugostiti između 300 i 400 tisuća gostiju godišnje. Trenutno najpoznatija atrakcija Islanda, Plava laguna, privlači oko 1.3 milijuna gostiju godišnje.

Trenutno je projekt u završnoj fazi ishođenja dozvola od gradskih vlasti.