Zatvorenici u američkoj saveznoj državi Alabami, koji su počinili seksualne zločine nad maloljetnicima, bit će kemijski kastrirani, prema novom zakonu koji je u ponedjeljak potpisao guverner Kay Ivey.

To Alabamu čini sedmom državom SAD-a u kojoj je uveden zakon o kemijskoj kastraciji, navodi BBC News. Zakon nalaže da će seksualni prijestupnici koji traže uvjetni otpust morati uzimati lijekove koji bi trebali blokirati proizvodnju testosterona i eliminirati seksualni nagon – što je drastična mjera namijenjena zaštiti djece.

Oglas:

Američki savez za građanske slobode (ACLU) već je pokrenuo akcije protiv novog zakona.

Nejasno je ima li to zapravo ima bilo kakav učinak i da li je uopće medicinski dokazano“, rekao je izvršni direktor ACLU-a iz Alabame Randall Marshall. „Kada država počne eksperimentirati s ljudima, mislim da je u suprotnosti s Ustavom.

Općenito, kemijska kastracija je reverzibilna – lijekovi za blokiranje testosterona nakon nekog vremena prestaju djelovati ako ljudi obustave tretmane. U ovom slučaju o vremenskom okviru odlučivat će sudovi u Alabami.

Od počinitelja koji su kemijski kastrirani kao dio sporazuma o uvjetnom otpustu, očekuje se da će sami platiti lijekove i morat će nastaviti s „liječenjem“ sve dok sud smatra da je to potrebno.