Uvoz jeftine radne snage povećan otkako je Trump na vlasti

Američki radnici doista su vjerovali da u Trumpu imaju osobu koja će napokon staviti njihov interes i interes američkog gospodarstva na prvo mjesto. U travnju 2017. godine Trump je kao novoizabrani predsjednik potpisao izvršnu odredbu 18837, direktivu „Kupuj američko, zapošljavaj Amerikance“.

Trump potpisao novu izvršnu odredbu: „Kupujte američko, zapošljavajte Amerikance“

No, ove dvije godine pokazale su da su to bile samo puste riječi iza kojih nikad nisu stajala djela. Očito je da Trump više nema nikakvu kontrolu nad svojom vlasti, te da se ona svela na pusto udovoljavanje zahtjevima raznih interesnih skupina.

Trump je tako nedavno poručio da je legalan uvoz radne snage nužan zbog potreba američkog gospodarstva, te da će se uvoziti i više ljudi nego prije. I to se obistinilo.

Brojke pokazuju da je izdavanje takozvanih H-2B radnih viza strancima poraslo, te da je veće nego u vrijeme vladavine Obamine administracije.

Iako postoji zakonski definirana gornja granica od 66.000 viza koje se mogu izdati svake godine, Ured za domovinsku sigurnost, koji je pod direktnom upravom predsjednika, 2017. i 2018. godine povećao je tu brojku za 15.000 tisuća, a za 2019. brojka je jednokratno povećana za čak 30.000 radnih viza. H-2B vize koriste se uglavnom za uvoz i zapošljavanje jeftine radne snage.