Uzrokuje li nesanica srčani i moždani udar?

Znanstvenici su do sada otkrili mnoge poveznice između nesanice i lošeg zdravstvenog stanja, no nedavno istraživanje ukazalo je i na povećani rizik od srčanog i moždanog udara upravo zbog neispavanosti ljudskog organizma.

Istraživanje je uključilo 15 postojećih studija sa ukupno 160.867 ispitanika. Detaljnom analizom tih studija otkriveno je da osobe koje imaju probleme s nesanicom imaju veću opasnost od mogućeg srčanog ili moždanog udara.

Otkrili su da osobe koje imaju probleme s uspostavljanjem sna, održavanjem sna i nastavkom spavanja nakon što se osoba probudi, imaju 27%, 11%, te 18% veći rizik od razvoja srčanog ili moždanog udara.

Direktna poveznica još nije utvrđena, no poznato je da nesanica utječe na ljudski metabolizam i endokrine funkcije, povisuje krvni tlak, te povisuje razinu imunoloških molekula citokina, što sve skupa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Žene pritom imaju nešto viši rizik od muškaraca, no ipak u granicama statističke pogreške. Ne može se sa sigurnošću zaključiti da je nesanica opasnija za žene, no poznato je da žene češće pate od nesanice, iz više razloga, a ponajprije zbog razlike u genetici, hormonima i reakciji na stres.