Iako strani liječnici u britanskom javnom zdravstvu čine samo 30 posto stručnog osoblja, ,šokantne brojke o seksualnim zlostavljanjima liječnika otkrile su da su upravo oni uključeni u 60 posto slučajeva koji uključuju seksualno nedolično ponašanje prema pacijentima.

U posljednje tri godine liječnici iz stranih zemalja sudjelovali su u 23 od 38 slučajeva seksualnih zlostavljanja pacijenata. Navodi o seksualnom zlostavljanju kreću se od nepristojnog ponašanja, seksualnog napada, pa čak i silovanja, prenosi Daily Mail.

Ove krajnje uznemirujuće brojke dobivene su Zakonom o slobodi informiranja nakon slučaja Anusha Babue, češkog liječnika koji je godinama potajno snimao pacijentice tijekom intimnih pregleda, da bi bio oslobođen na sudu.

Podaci su se pojavili upravo kad je Zavod za javno zdravstvo (NHS) postavio ciljeve za smanjenje broja liječničkog osoblja koji su pripadnici crnačke i etničke manjine (BME), koji su završili na disciplinskim saslušanjima.

Ukupno 95.000 liječnika crnačke i manjinske etničke pripadnosti (BME) će dva puta češće biti upućeni pred Opće medicinsko vijeće (GMC) u odnosu na svoje britanske kolege. Sličan se obrazac može primijetiti i kod drugog medicinskog osoblja kao što su medicinske sestre.

Prošle godine zabilježen je još jedan šokantan slučaj u kojem je tajnoviti perverznjak Thair Altaii, irački liječnik, također ulovljen da je potajno snimao pacijente tijekom šest godina. Altaii je navodno snimio 19.000 slika pacijenata tijekom tih šest godina.

Irački liječnik uhvaćen je nakon što je jedna od njegovih pacijentica upozorila vlasti nakon što je primijetila kako se podižu dva mobitela dok ju je Altaii pregledavao. Altaii je bio u zatvoru 14 mjeseci nakon što je prošlog kolovoza osuđen za voajerizam.

Odgovarajući na ove šokantne brojke, Prerana Issar, šefica NHS-a koja se nedavno pridružila UN-u, napisala je:

Nije prihvatljivo da ako dolazite iz nekih sredina, da bude vjerojatnije da ćete ući u formalni disciplinski postupak, ostati u tome duže i imati više ishoda koji ograničavaju karijeru. Moramo to brzo promijeniti.