Vatikan cijepljenje proglasio obveznim, a zaposlenicima koji ga odbiju prijeti otkaz

Vatikan je cijepljenje protiv Covid-19 proglasio obveznim za svoje zaposlenike, upozoravajući one koji odbiju primiti cjepivo da im prijeti mogući otkaz.

U dekretu od sedam stranica, kardinal Giuseppe Bertello, šef komisije koja upravlja državom Vatikan, rekao je da je primanje cjepiva „odgovoran izbor“ i da oni koji to odbiju mogu riskirati otpust. Smjernica upućuje na zakon iz 2011. koji predviđa da bi zaposlenici koji odbiju „preventivne mjere“ mogli biti disciplinski kažnjeni.

Nova pravila omogućit će ljudima koji imaju opravdane zdravstvene razloge da odbiju cjepivo, ali takvo osoblje može biti raspoređeno na pozicije na kojima bi imali kontakt s manje ljudi. Njihova bi plaća ostala ista čak i ako je novo mjesto degradiranje.

Vatikan kao grad država, ima oko 800 stanovnika, ali zapošljava više od 4.000 ljudi.

Papa Franjo otvoreni je zagovornik globalnih akcija cjepljenja protiv koronavirusa. U intervjuu prošlog mjeseca, on je rekao da je cijepljenje „etički izbor“, jer „kockate se sa svojim zdravljem … [a] i s životima drugih.

Franjo je navodno primio prvu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech dan nakon što je Vatikan započeo svoj program cijepljenja 13. siječnja. Drugu dozu primio je početkom veljače.

Papa je kritizirao strahovanje zbog cjepiva protiv Covid-19 i nazvao ga „suicidalnim poricanjem“ te je sugerirao da je dužnost svih primiti cjepivo. Neki su se katolici usprotivili tome jer se u njihovom razvoju koristilo tkivo pobačenih fetusa, ali Vatikan je inzistirao da su cjepiva i dalje „moralno prihvatljiva“.

Čelnik Katoličke crkve na sličan je način izrazio svoju potporu kontroverznim mjerama zaključavanja. U siječnju je izgrdio ljude koji su putovali u inozemstvo tijekom blagdana kako bi izbjegli ograničenja Covid-19, optužujući ih da su neodgovorni i razmišljaju samo o „zabavi“.

Mnoge druge zemlje širom svijeta jasno su stavile do znanja da će se ljudi koji odbiju cijepiti suočiti s odmazdom. Na primjer, u Izraelu je vlada rekla da će oni koji odbiju cjepivo biti ograničeni na „supermarkete i ljekarne“.