Vatikan je poručio da je moralno prihvatljivo koristiti cjepiva protiv COVID-19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa, sve dok ne postoji alternativa tim cjepivima.

Pojašnjenje koje je stiglo iz Vatikana navodi kako je davanje moralnog legitimiteta uporabi takvog cjepiva temeljeno na načelu „različitih stupnjeva odgovornosti za suradnju u zlu“.

Drugim riječima, to znači da zbog činjenice da pandemija predstavlja veliku opasnost, ovakva cjepiva se mogu koristiti „sukladno savjesti i uz spoznaju da to ne predstavlja sudjelovanje u pobačaju iz kojega potječu stanice korištene za proizvodnju cjepiva“.

U nedostatku sigurnog cjepiva iz drugih izvora, moralno su prihvatljiva i ona za koja su korištene stanice pobačenih fetusa. u nedostatku alternative, moralno je prihvatljivo primiti cjepivo protiv COVID-19 za čiju su proizvodnju korištene stanice pobačenih fetusa.

U ranijoj je izjavi američka biskupska konferencija ustvrdila da su cjepiva koja su proizvele tvrtke Pfizer i Moderna u određenoj mjeri povezana sa stanicama tkiva pobačenih fetusa.