Vatikan obnovio svoj sporazum s kineskom komunističkom partijom

Vatikan je obnovio svoj sporazum iz 2018. s Komunističkom partijom Kine (KPK) o imenovanju katoličkih biskupa u zemlji, otkrili su talijanski mediji u srijedu.

Tajni sporazum, čiji točan sadržaj nikada nije objavljen, prvotno su potpisale dvije strane u rujnu 2018., a zatim je obnovljen na dvije godine u listopadu 2020. Ugovorom se Komunističkoj partiji prepuštaju neodređene ovlasti nad imenovanjima, učinkovito jamčeći da nijedan biskup neće biti imenovan koji ne nailazi na odobravanje Pekinga.

Sveta Stolica, koja nije imala diplomatske odnose s Kinom otkako je Mao preuzeo vlast u rujnu 1951., jedan je od rijetkih velikih suverenih entiteta koji još uvijek ima diplomatske odnose s Tajvanom, ali je naznačila da bi se brzo odrekla tih veza ako Peking bude voljan ući u stabilne diplomatske odnose.

Vatikansko izaslanstvo sastalo se s predstavnicima KPK krajem kolovoza i početkom rujna u Tianjinu, u sjevernoj Kini.

Unatoč gotovo univerzalnoj kritici kinesko-vatikanskog sporazuma, od kojeg kineski kršćani naizgled nisu ništa dobili, Vatikan je branio svoju očitu kapitulaciju pred kineskim zahtjevima kao dugoročni projekt čiji plodovi neće biti odmah vidljivi.