Vatikan poziva vjernike da se u vrijeme korizme odreknu fosilnih goriva i smanje grijanje

Foto: Matthias Kulka

Službene novine Vatikana L’Osservatore Romano apelirale su na katolike da tijekom korizme “poste od plina” i drugih fosilnih goriva u znak solidarnosti s onima koji pate od “hladnoće u Ukrajini”.

Korizma je “vrijeme za razmišljanje i konkretne radnje kao što su ‘post od plina’ i ograničavanje korištenja grijanja,” novine su predložile, “ne samo kao znak solidarnosti s Ukrajincima i drugim napaćenim narodima, već i za obezvrijeđivanje ratne ekonomije.”

U intervjuu za L’Osservatore Romano prošli tjedan, Cecilia Dall’Oglio, talijanska programska direktorica ekološkog pokreta Laudato Sí, rekla je da uključivanje plina za grijanje znači “financiranje ratne ekonomije i mi to više ne želimo”.

“Post uz plin je način na koji se Italija pridružuje Globalnom akcijskom tjednu tijekom korizme: vrijeme osvještavanja o ‘ekološkim grijesima’ i našim odgovornostima”, dodala je.

“Post se može provoditi osobno, u obitelji, kao prilika da se pronađe ‘prava temperatura’ kod kuće”, rekla je. “U prošlosti se u korizmi postilo od plastike i prekomjerne konzumacije mesa. Spremni smo promijeniti stil života, čak i ako to može koštati truda, i želimo uključiti naše obitelji, zajednice i župe.”

Dall’Oglio također snažno preporučuje da se vrijeme korizme iskoristi za odricanje od fosilnih goriva, kao svjedočanstvo blizine “našoj ukrajinskoj braći i sestrama”.

Trenutačno se više od 350 katoličkih institucija obvezalo na odustajanje od fosilnih goriva, ustvrdila je Dall’Oglio.

“Stručnjaci za financije unutar Crkve trebali bi dijeliti svoje znanje, otvoriti svoja srca za pitanja svoje zajednice, za ‘vapaj Zemlje’ i ‘vapaj siromaha’”, izjavila je.