Vatikan je odlučio smijeniti katoličkog nadbiskupa Anthonya Apurona na otoku Guam, nakon što je proglašen krivim za zlostavljanje djece. Apuron je također dobio zabranu življenja na pacifičkom području, prenosi Catholic News.

Nadbiskup Anthony Apuron optužen je za zlostavljanje ministranata dok je služio kao župnik tijekom 1970-ih. Navode o zlostavljanju iznijela su trojica bivših ministranata 2016. godine, a potvrdu krivnje utvrdio je sam vatikanski tribunal.

Iz Vatikana navode kako je Apuron proglašen krivim za neke od optužbi koje su iznesene protiv njega te je odlučeno da ga se smijeni s trenutne pozicije. Ipak, po kojim točkama je okrivljen iz Vatikana nisu željeli otkriti.

Apostolski tribunal kongregacije za doktrinu vjere, sastavljen od pet sudaca, objavio je svoju prvostupanjsku presudu, proglasivši optuženog krivim za određene optužbe čime se optuženog podvrgava kaznama napuštanja ureda i zabrane boravljenja u rezidenciji Nadbiskupije Guam,“ stoji u objavi Vatikana.

Apurona, koji danas ima 72 godine, papa Franjo privremeno je smijenio 2016. godine zbog optužbi za zlostavljanja.

U siječnju ove godine, nećak nadbiskupa Mark Apuron, također je optužio svog ujaka za silovanje kada je bio star 16 godina, navodi Guam Daily Post.

Prema zakonima Vatikana, Apuron se na odluku može žaliti, u kojem slučaju će „kazne“ biti suspendirane do donošenja konačne odluke. Što se tiče Vatikana, najveća kazna za seksualno zlostavljanje maloljetnika je – laicizacija – uklanjanje iz svećenstva.

Apuron nikad nije kazneno gonjen zbog ovih optužbi, što je uobičajen proces kada je Vatikan u pitanju.