Vatikan traži od kineskih biskupa da odstupe i prepuste mjesto klericima koji su odani komunističkoj vlasti

Prema izvorima bliskima Vatikanu, Sveta stolica je u dogovoru s kineskim komunističkim vlastima dogovorila odstupanje svojih biskupa sa crkvenih funkcija u Kini, te odlučila zamijeniti ih klericima odanima komunističkoj partiji Kine, pripadnicima takozvane Patriotske Asocijacije, kineske katoličke zajednice pod direktnom upravom komunističkih vlasti.

U pismu datiranom 26. listopada prošle godine, Vatikan je naredio biskupu Pietru Zhuang Jianjian da odstupi i prepusti biskupsko mjesto Giuseppeu Huang Bingzhang, članu Patriotske Asocijacije kojeg Vatikan namjerava rehabilitirati. Zhuang je potajno zaređen 2006. godine uz odobrenje Vatikana, no nikad nije priznat od strane komunističkih vlasti.

Slične upute dobio je i biskup Giuseppe Guo Xijin, koji će također prepustiti mjesto vlasti odanom Vincenzu Zhan Silu.

Pod vodstvom aktualnog predsjednika Xi Jingpinga, Peking je tražio veću kontrolu nad katoličkom crkvom u Kini, inzistirajući da biskupi budu imenovani od strane lokalnih kineskih katoličkih zajednica, koje su pod kontrolom Komunističke partije.

Također, kineska vlast odbija priznati autoritet pape u donošenju crkvenih odluka u Kini, argumentirajući da kao šef strane države, papa nema pravo miješati se u unutarnja pitanja katoličke zajednice u Kini.

Katolička crkva u Kini još je od 1958. godine podijeljena na nepriznate zajednice odane Vatikanu i javnu zajednicu, pod nazivom Patriotska Katolička Asocijacija, koja je pod direktnom kontrolom Komunističke partije.

Vatikanski dokument iz 1988. godine zabranio je katolicima u Kini da primaju sakramente Patriotske crkve, s obzirom da je dotična „prekinula odnose s papom“, te se nalazi „pod direktnom kontrolom komunističkih vlasti“.

IZVORBreitbart