Vatikan uživa suvereni imunitet koji ga štiti od tužbi za seksualno zlostavljanje na lokalnim sudovima, presudio je Europski sud za ljudska prava (ECHR), nakon što su 24 osobe koje tvrde da su žrtve iznijele slučaj.

Vrhovni sud odbacio je u utorak slučaj koji je podnijelo dvadesetak ljudi koji tvrde da su preživjeli seksualno zlostavljanje djece od strane katoličkog svećenstva iz Francuske, Belgije i Nizozemske.

Oni su u početku podnijeli grupnu tužbu prvostupanjskom sudu u Gentu protiv Svete Stolice i nekoliko visokih osoba u svećenstvu 2011. godine, tražeći 10.000 eura (11.600 dolara) odštete za svaku žrtvu zbog „politike šutnje Crkve po pitanju seksualnog zlostavljanja“.

Tužitelji su se žalili „na strukturno nedostatan način na koji se Crkva bavila poznatim problemom seksualnog zlostavljanja“.

Nešto više od dvije godine kasnije, međutim, sud u Gentu je rekao da nema nadležnost nad Svetom Stolicom, što je navelo pojedince da svoj slučaj prenesu na najviši europski sud.

ECHR je u utorak stao na stranu belgijskog suda u presudi 6-1, koja je zaključila da se slaže s njegovim nalazima da Sveta Stolica uživa diplomatski imunitet i da je međunarodno priznata, te da stoga uživa prava i obveze suverene države.