Foto: Getty

Generalni direktor Vatikanske banke Gian Franco Mammì potvrdio je ovaj tjedan da ta institucija nema ulaganja u industriju fosilnih goriva, što je odgovor na iracionalne želje klimatskih histeričara.

Mammì je za američki portal National Catholic Reporter izjavio da Vatikanska banka slijedi istu praksu kao i druge europske bankarske institucije, ulažući u državne riznice, a ne u privatne dionice.

Posljednjih mjeseci Vatikan je zadesio niz financijskih skandala od kojih su brojni uključivali upitna ulaganja.

Talijanski dnevnik Corriere della Sera otkrio je u prosincu da je Državno tajništvo Vatikana uložilo više od milijun dolara za financiranje filma Rocketman, biografiji pjevača Eltona Johna s eksplicitnim prizorom spolnog odnosa homoseksualaca.


Vatikan uložio 1.1 milijun dolara u film s „najeksplicitnijom gay scenom“


Koristeći novac koji su katolički vjernici donirali kroz milodare, Vatikan je uložio oko 6 milijuna eura kako bi postao 25-postotni partner u kompaniji proizvođača naočala i „lifestyle opreme“ pod imenom „Lapo Elkann“. Pored toga, tu je partnerstvo vrijedno 10 milijuna eura s industrijalcem Enricom Preziosijem, predsjednikom nogometne tima Genove, navodi se u izvještaju Il Giornalea.

Paradoksalno navodnim vatikanskim ekološkim težnjama, najveća investicija Vatikana (16 milijuna eura) otišla je švicarsko-švedskoj tvrtki ABB, koja proizvodi dijelove za nuklearne elektrane i navodno je sudjelovala u uništavanju malezijske prašume.

Tijekom prošlogodišnjeg putovanja u Aziju, papa Franjo rekao je kako vjeruje da bi nuklearne elektrane trebalo barem privremeno biti zabranjene zbog njihove destruktivne sposobnosti.

Corriere della Sera je u svom izvješću izvijestio da kapital Vatikana čini najmanje dvije trećine sredstava kojima upravlja malteški Centurion Global Fund, putem kojeg je crkveno poglavarstvo financiralo niz projekata, uključujući nekretnine, mineralnu vodu, web stranice, i filmove.

Vatikanski ured za tisak izdao je kratku izjavu vezanu uz medijske izvještaje, tvrdeći da vodi „tekuće istrage“ oko ulaganja u Centurion Global Fund kao i druge.