Državni tajnik Vatikana osudio je navodni porast antisemitizma, tvrdeći u četvrtak da su katolici ponosni što stoje uz Židove kao „našu braću i sestre“.

Posljednjih godina svjedoci smo širenja klime zla i antagonizma u kojoj se antisemitska mržnja očitovala kroz brojne napade u raznim zemljama“, izjavio je kardinal Pietro Parolin na virtualnom simpoziju koji je organiziralo američko veleposlanstvo Svete Stolice.


VIDEO: Izraelska političarka priznala da Židovi potežu „holokaust“ i „antisemitizam“ kako bi utišali kritike


Sveta Stolica osuđuje sve oblike antisemitizma, podsjećajući da takvi postupci nisu ni kršćanski ni ljudski“, rekao je kardinal Parolin.

Na simpoziju pod nazivom „Nikad više: suočavanje s globalnim porastom antisemitizma“ sudjelovali su brojni poznati govornici – uključujući rabina Davida Meyera, Lisu Palmieri-Billig i veleposlanicu Callistu Gingrich, a završio je zaključcima vatikanskog državnog tajnika.

Pozivajući se na papu Franju, kardinal Parolin izjavio je: „Židovi su naša braća! I ne bi ih trebalo progoniti“, dodajući da je za kršćanina „bilo koji oblik antisemitizma odbacivanje vlastitog kršćanskog podrijetla i, prema tome, potpuno proturječje“.


Glavni izraelski rabin crnce nazvao „nižom rasom, majmunima i crnču*ama“


Doista, Židovi su naša braća i sestre i ponosni smo što ih imamo takve“, izjavio je kardinal. „Dijelimo bogato duhovno nasljedstvo koje se uvijek mora poštivati ​​i cijeniti. Rastemo u međusobnom razumijevanju, bratstvu i zajedničkim obvezama i ovo je način da se krene naprijed.“

Iako je nedvosmislena osuda bilo kojeg oblika antisemitizma temeljna, rekao je, možda će biti potrebne i druge mjere.

Ponovnu pojavu mržnje prema Židovima, zajedno s drugim oblicima progona kršćana i muslimana i pripadnika drugih religija, treba analizirati u njezinim korijenima“, rekao je.

Jedno od ključnih sredstava za borbu protiv antisemitizma je međureligijski dijalog, rekao je, čiji je cilj „promicati predanost miru, uzajamnom poštovanju, zaštiti života, vjerskoj slobodi i brizi o stvaranju“.

Nadam se da će, što više kršćana i Židova raste u bratstvu, socijalnom prijateljstvu i dijalogu, biti manje mogućeg antisemitizma“, zaključio je.


Sve manje Židova u Europi: Zagovarali masovnu imigraciju, a sad u bijegu zbog „rasta antisemitizma“