Kardinal Angelo Becciu dao je ostavku zbog umiješanosti u nekoliko financijskih afera i mutnih poslova.

Talijanski mediji opisali su ovu ostavku kao zakulisnu odredbu pape Franje, što navodi na činjenicu da nije riječ o dobrovoljnom potezu. Iako Becciu nije ostao bez titule kardinala, ukinutu su mu prava i privilegije koje je imao kao član Zbora kardinala.

Becciu je još krajem prošle godine optužen za ometanje istraga koje je pokrenuo kardinal George Pell o financijskim mutnim poslovanjima Vatikana. Među takvima je otkriveno da je Vatikan izvršio masovna ulaganja u nekretnine između 2014. i 2018. u Londonu, što je odobrio Becciu koji je tada bio drugi najviši službenik Tajništva države Vatikan.

Becciu je također umiješan i u nekoliko opskurnih financijskih transakcija oko kupnje Istituto Demopatico del”Immacolata (IDI), dermatološke bolnice u Rimu koja je propala zbog duga od više milijuna eura.

U veljači 2018., određeni dokumenti pokazali su da je Vatikan zatražio Papinsku zakladu iz SAD-a, 25 milijuna dolara da pomogne IDI-ju koji je objavio bankrot nakon što je „nestalo“ 800 milijuna eura.

Kaznena istraga oko korupcije u IDI-ju 2015. je dovela do podizanja optužnica protiv 40 osoba po 144 točaka zbog zločina koji uključuju prijevaru, izdavanje lažnih računa, utaju poreza itd.

Becciu je također blokirao vanjski audit vatikanskih odijela 2016., a odgovoran je i za otpuštanje prvog i jedinog vatikanskog auditora Libera Milonea 2017. Sumnjiči ga se i daje namjestio sudski proces i optužbe protiv kardinala Georgea Pella u Australiji, koji je oslobođen optužbi za zlostavljanje djece.