Predstavnik Vatikana u Ujedinjenim narodima rekao je prošlog tjedna Generalnoj skupštini da zabrinutost o okolišu poput one o porastu razine mora presudno doprinosi međunarodnim oružanim sukobima i da ih treba hitno riješiti, piše Vatican News.

Stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u, nadbiskup Bernardito Auza, citirao je izvješća u kojima se ističe nedokazana tvrdnja da „u posljednjih 60 godina najmanje četrdeset posto svih međudržavnih sukoba može biti povezano s prirodnim resursima.

Ne samo da eksploatacija visoko vrijednih resursa – poput drveta i dragocjenih minerala ili oskudnih poput plodne zemlje i vode – izaziva sukobe“, rekao je nadbiskup, „nego sukobi zauzvrat vrše ogroman pritisak na te dragocjene prirodne resurse, jer su iskorištavani kao sredstva u vođenju sukoba.

Drugim riječima, borimo se protiv sve oskudnijih resursa našeg planeta i iskorištavamo iste resurse za nastavak naših borbi“, rekao je.


Istraživanje utjecaja „klimatskih promjena“: 90 posto atola i otoka stabilno ili čak rastu iznad razine mora


Vatikan, pod vodstvom pape Franje, učinio je klimatsku histeriju ključnom prizmom kroz koju se mogu sagledati druga društvena i etička pitanja.

S tim u vezi, nadbiskup Auza pohvalio je Povjerenstvo za međunarodno pravo koje se bavilo temom „Rast razine mora u odnosu na međunarodno pravo“ koju je iznijela Opća skupština Ujedinjenih naroda.

„Tema porasta razine mora zahtijeva više od pukog pravnog pristupa“, rekla je Auza, kao dio „zaštite okoliša u odnosu na oružane sukobe.“

„Moja delegacija vjeruje da integrirani etički pristup neće samo istaknuti stvarne posljedice porasta razine mora kao i veza oružanih sukoba – prirodnih resursa, već će međunarodnoj zajednici pružiti smjernice kako razviti odgovarajući pravni odgovor,“ dodaje.


Službeni podaci opovrgavaju tvrdnje o podizanju razine mora


U slučaju porasta razine mora, jasno je da rasprave o morskim i obalnim ekosustavima moraju uzeti u obzir muškarce i žene koji se oslanjaju na njih, budući da ljudski i prirodni okoliš cvjetaju ili propadaju zajedno“, kaže Auza.

Nadbiskup je rekao da njegove primjedbe proizlaze iz poziva pape Franje na „cjelovitu ekologiju“, štogod da to značilo, „koja jasno poštuje ljudske i društvene dimenzije prirode“.

Vatikanski klimatološki pseudo-stručnjaci, pozivajući se na dokazanu lažnu propagandu, već duže vrijeme propagiraju iste besmislice i iracionalne ideje srodne onima klimatskih histeričara. Istovremeno, broj vjernika i dalje opada, dok se čelni čovjek Crkve sjedinio s idealima kulturološkog marksizma, koji su ionako oduvijek bili istovjetni kršćanskoj demagogiji.