Bivši vatikanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama izjavio je Washington Postu kako gay mafija među vodstvom Crkve blokira pokušaje ozbiljnog rješavanja seksualnog zlostavljanja.

Oglas:

U opsežnom intervjuu nadbiskup Carlo Maria Viganò rekao je da bi kriza seksualnog zlostavljanja bila „daleko manje ozbiljna“ ako bi se „problem homoseksualnosti u svećenstvu pošteno priznavao i ispravno rješavao“.

Imajući u vidu nevjerojatne dokaze, zapanjujuće je da se riječ ‘homoseksualnost’ niti jednom nije pojavila u bilo kojem od nedavnih službenih dokumenata Svete Stolice, a koji se bave seksualnim zlostavljanjem među svećenstvom“, rekao je Viganò za Post.

Umjesto toga, „gay mafija“ među biskupima, koja se želi zaštititi, „sabotirala je sve napore u reformi“, rekao je.

Krajem prošlog kolovoza, nadbiskup Viganò objavio je šokantno izvješće od u kojem se navodi da je 2013. osobno obavijestio papu Franju o serijskom homoseksualnom zlostavljanju koje je počinio tadašnji kardinal Theodor McCarrick, ali da je papa ignorirao te informacije postavljanjem McCarricka na utjecajniji položaj u Vatikanu.

U tom izvješću, Viganò je povezao krizu seksualnog zlostavljanja, kao i biskupsko zataškavanjeu širokoj „homoseksualnoj mreži“ unutar Crkve.

Ove homoseksualne mreže, koje su danas rasprostranjene u mnogim biskupijama, sjemeništima, vjerskim redovima i sl., djeluju pod zavjetom šutnje i laži“, rekao je, „i dave nevine žrtve, svećenička zvanja i cijelu Crkvu.

U svojim optužbama, nadbiskup se nije ustručavao navesti imena.

Prema Viganòu, kardinal Francesco Coccopalmerio i nadbiskup Vincenzo Paglia, na primjer, „pripadaju homoseksualnoj struji u korist potkopavanja katoličke doktrine o homoseksualnosti.

U siječnju 2015. papa Franjo imenovao je kardinala Coccopalmeria za voditelja odbora za razmatranje žalbi svećenika kojisu proglašeni krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U kolovozu 2016. Papa je imenovao nadbiskupa Pagliu za predsjednika Papinske akademije za život i velikog kancelara Papinskog instituta za proučavanje braka i obitelji.

Mnoga od papinih navodno pogrešnih imenovanja napravljene su na temelju McCarrickovih preporuka, tvrdi Viganò.

Slijedio je savjet nekoga za koga je dobro znao da je perverzan, pa se tako eksponencijalno umnožio sa svojim vrhovnim autoritetom zla koje je počinio McCarrick. A koliko još drugih zlih svećenika Franjo i dalje nastavlja podržavati u njihovom aktivnom uništenju Crkve!“, rekao je.