Vatikanska biskupska sinoda o Amazoni dobila je znakovitu financijsku podršku od Zaklade Ford, koja između ostalog propagira ubijanje fetusa.

Skupine koje pripadaju Pan-Amazonskoj crkvenoj mreži (REPAM), osnovnog organizatora Vatikanske sinode, primile su milijune dolara bespovratnih sredstava od američke Zaklade Ford, izvijestio je vatikanski istraživački novinar Edward Pentin, usprkos izjavi pape Franje da Crkva odbija prihvatiti „prljavi novac.“

Misijsko vijeće za starosjedilačke narode koje vodi brazilska biskupska konferencija primilo je gotovo dva milijuna dolara od Fordove fondacije za abortus od 2006. godine“, rekao je Pentin, pozivajući se na brazilskog istražitelja Bernarda Küstera, koji je pružio detaljan popis nepovratnih sredstava Fordove baze podataka o donacijama.

Pentin je pitao šefa Misijskog vijeća za starosjedilačke narode (CIMI), nadbiskupa Roquea Paloschija iz Porto Velha u Brazilu, o financiranju na četvrtom brifingu za novinare u Vatikanu, a nadbiskup nije negirao ove navode.

Zaklada Ford poznata je po dosljednoj podršci prava na pobačaj, a revni jezagovornik rodne ideologije i LGBT aktivizma.

CIMI je od 2010. primio 739.269 dolara od Zaklade Ford, izvijestio je Pentin. Dio sredstava utrošen je na program „Prirodni resursi i klimatske promjene” zajedno s programima „Upravljanje urbanim i ruralnim zemljištima“ i „Građanska i ljudska prava“.

Lokalni ogranak CIMI-ja, starosjedilačko vijeće Roraima, od Zaklade Ford od 2006. do 2018. je dobilo 1.164.906 dolara, napisao je Pentin.

Sam CIMI osnovao je Erwin Kräutler, biskup emeritus Xingu naroda u Brazilu, koji je zagovornik ženskog ređenja kao i zaređenja oženjenih muškaraca u Amazoni kako bi se riješio nedostatka svećenika.

Ipak, CIMI nije jedina sinodska organizacija koja je prihvatila „prljavi novac“ Zaklade Ford, rekao je Pentin. Dvije druge skupine koje usko surađuju s REPAM-om također su dobile sredstva od te zaklade, i to od Koordinacijskog tijela za starosjedilačke bazene Amazonskog bazena (COICA) i Koordinacijskog tijela autohtonih organizacija brazilske Amazonije (COIAB)

Od 2007. do 2018. COICA je primila 4.097.535 dolara, pokazuju izvještaji, dok je COIAB u istom razdoblju, od 2010. do 2018., primio 1.623.443 dolara.

Papa Franjo je 2016. godine javno odbio donaciju argentinske vlade u iznosu većem od milijun dolara namijenjenom Papinskoj zakladi Scholas Occurrentes, organizaciji koju je Franjo naručio kada je bio nadbiskup Buenos Airesa za promicanje društvene integracije i „kulture susreta“.

Tada je Franjo objasnio vođama Scholas Occurrentesa da argentinska vlada mora zadovoljiti mnoge potrebe ljudi, „ali nemate ih pravo tražiti ni novčića. Bog nas uvijek pruža božanskom providnošću.

Nedugo zatim Feanjo je na općoj audijenciji inzistirao da Božji narodi nemaju potrebu za „prljavim novcem“ i da Crkva neće primati sredstva od onih koji iskorištavaju ljude.