Većina Amerikanaca ne podržava Bidenovu vanjsku politiku

Foto: Chip Somodevilla

Većina Amerikanaca se snažno ili donekle protivi vanjskoj politici predsjednika Joea Bidena, prema rezultatima ankete Economista/YouGov-a objavljenoj u srijedu. Čak i među demokratima, svaki peti ne podržava Bidenovo upravljanje vanjskom politikom, dok su neovisni više u skladu s republikancima, pokazalo je istraživanje.

Samo 16% od 1500 anketiranih odraslih građana SAD-a reklo je da “snažno odobrava” način na koji Biden vodi vanjsku politiku, pokazuje anketa. Drugih 25% “donekle” odobrava. S druge strane, 37% ga izrazito ne odobrava, a 14% donekle ne odobrava.

Kada je pitanje suženo na 1.312 registriranih glasača, neodobravanje je poraslo na 53%, dok je Bidenova podrška porasla na 42%.

Zanimljivo je da je anketa bila jako ponderirana u korist demokrata, s 540 ispitanih koji su se izjasnili kao takvi, u usporedbi sa samo 382 republikanca i 572 neovisna.

Nije iznenađujuće da demokrati još uvijek podržavaju svog čovjeka u Bijeloj kući, njih 74% podupire njegovu vanjsku politiku. Međutim, gotovo jedan od pet – 19% – ne podupire. Samo 12% republikanaca odobrava Bidenovu diplomaciju, dok 85% ne odobrava. Među neovisnima, kombinirano neodobravanje iznosi 57%, dok samo 28% odobrava Bidenovu vanjsku politiku, a samo 8% to čini snažno.