Većina Demokrata ne želi da se Biden ponovno kandidira

Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Većina demokrata nije oduševljena planovima američkog predsjednika Joea Bidena da se kandidira za reizbor 2024., prema novoj anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Istraživanje Centra za istraživanje javnih poslova Associated Press-NORC pokazalo je da samo 37% demokrata kaže da želi da se Biden kandidira za drugi mandat – 15% manje od brojke zabilježene prije izbora u sredini mandata u studenom.

Sve u svemu, samo 22% odraslih ispitanika smatra da bi se 80-godišnji Biden trebao kandidirati za još jedan četverogodišnji mandat. To je pad u odnosu na 29% prije međuispita.

Anketa primjećuje da se čini da se sve manji broj demokrata koji odobravaju Bidenovu potencijalnu kandidaturu za reizbor temelji na raspoloženju koje prevladava među mlađim biračima.

Čini se da je nedostatak entuzijazma prema Bidenu najizraženiji među mlađim Amerikancima. Među onima u dobi od 45 ili više godina, 49% je reklo da bi se predsjednik trebao ponovno kandidirati. Međutim, samo 23% ispitanika mlađih od 45 godina osjeća isto.