Većina europskih građana nezadovoljna cijenom životnih troškova

Više od 60% ljudi u svakoj od sedam zapadnoeuropskih zemalja koje je YouGov ispitao tvrdi da njihova vlada loše radi “u upravljanju troškovima života”. Velika većina bila je prisiljena smanjiti potrošnju svojih kućanstava i očekuju nastavak tog trenda.

Zemlje analizirane u istraživanju uključuju Veliku Britaniju, Italiju, Njemačku, Španjolsku, Francusku, Švedsku i Dansku. Najviše nezadovoljstva iskazali su britanski i talijanski ispitanici. Oko 82% u dvije zemlje negativno ocjenjuje pokušaje svojih vlada da kontroliraju troškove, a samo 10% i 13% kaže da su čelnici dobro radili.

Međutim, porezni obveznici iz nordijskih zemalja pokazali su veću stopu zadovoljstva. Dok je 65% odnosno 62% u Švedskoj i Danskoj nezadovoljno, 27% u obje zemlje reklo je da vlade “rade dobar posao” u rješavanju životnih troškova.

Nekih 41% Talijana također navodi da su u “posljednja tri mjeseca ‘uvijek’ ili ‘većinu vremena’ imali problema priuštiti svoje račune za energiju.” YouGov je primijetio da će buduća premijerka Giorgia Meloni morati “brzo djelovati” kako bi riješila problem.

Premještajući se u Britaniju, rujanska anketa YouGova pokazuje da velika većina Britanaca također ne odobrava nove gospodarske planove vlade. U tom trenutku 72% ispitanika smatra da je “ukidanje najviše stope poreza pogrešan prioritet u ovom trenutku”.