Većina Švicaraca oklijeva financirati ciljeve klimatskih promjena iz vlastitog džepa, pokazalo je novo istraživanje. Mlađi ljudi, i oni koji žive u ruralnim područjima, posebno ne žele plaćati više za gorivo, grijanje i zračni prijevoz.

Prema novom istraživanju, ciljevi smanjenja emisija ugljika za 2050., koje su zacrtale švicarske vlasti, nisu u skladu sa spremnošću stanovništva da plaća sve veće račune za njihovo financiranje. Anketu, provedenu među oko 23.000 ljudi, naručile su medijske grupe Tamedia i 20 Minuten početkom listopada, a rezultati su objavljeni u nedjelju.

Odbijanje podnošenja viših računa za rješavanje klimatskih promjena pokazalo se visokim u cijelom švicarskom društvu, s izuzetkom pristaša Zelene stranke. Žene su pokazale nešto bolju svijest o klimi, no većina ih još uvijek ne želi potrošiti znatno više.

Sveukupno, oko 67% ispitanika je ili smatralo da su poskupljenja goriva neprihvatljiva ili su bili spremni platiti najviše deset posto uz svoje redovne račune. Oko 61% ispitanih žena bilo je protiv većeg plaćanja za spremnik benzina, dok je među mladićima između 18 i 34 godine ogromnih 80% odbilo potrošiti više na pumpi. Ljudi koji žive u ruralnim područjima pokazali su veću osjetljivost na cijene goriva.

Švicarci su se pokazali malo ljubaznijima prema klimatskim poskupljenjima putovanja zrakoplova i grijanja. Većina ispitanih, međutim, i dalje je protiv takvih poteza: oko 57% ispitanika ili je u potpunosti odbacilo poskupljenje avionskih karata ili je pristalo na ne više od 44 dolara dodatnih troškova. Sličan broj ispitanika – nekih 60 % – odbio je platiti znatno više za grijanje doma.

Još u lipnju, Švicarci su tijesno odbacili predloženi zakon o ugljičnom dioksidu tijekom nacionalnog referenduma. Promašeni zakon, koji je došao kao dodatni paket postojećem zakonu o CO2, predviđa nove povećane naknade i poreze na goriva koja proizvode ugljični dioksid i druge stakleničke plinove. Da se usvojio, zakon bi uveo dodatne poreze na sva fosilna goriva, uključujući prirodni plin, kao i dodatne naknade na zrakoplovne karte.