Većina građana smatra da tom zemljom upravlja netko izvana

Foto: AFP / Bogdan Tudor

Više od 60% građana Moldavije vjeruje da zemljom vladaju vanjske sile, pokazuje nova anketa koju je proveo istraživački institut IMAS. Anketa je objavljena u utorak i obuhvatila je oko 1100 odraslih ispitanika diljem zemlje.

Anketa podatkovne tvrtke sa sjedištem u Kišinjevu pokazuje da većina – 59% – vjeruje da je Moldavija pod kontrolom američkih ili EU snaga. Dodatnih 3% sugeriralo je da nacijom vlada Rusija. Samo 32% smatra da je zapravo vodi predsjednica Maia Sandu, dok 6% ispitanika nije znalo odgovoriti tko točno upravlja njihovom domovinom.

Na pitanje koliko je predsjednica bila uključena u poslove zemlje, oko 39% je reklo da uopće nije bila angažirana tijekom svoje dvije godine mandata, dok je drugih 25% sugeriralo da nije obraćala dužnu pažnju na unutarnje poslove Moldavije. Samo 23% navelo je da je Sandu bila ispravno uključena u upravljanje državom, dok je oko 8% inzistiralo da je to aktivno činila.

Mišljenja su se pokazala prilično podijeljena o tome s kojim bi stranim silama zemlja trebala najviše surađivati. Oko 38 posto ispitanika pozvalo je na jačanje gospodarskih odnosa s Rusijom, dok je 30 posto za EU. Što se tiče sigurnosne suradnje, 36% je dalo prednost Moskvi, a samo 21% se izjasnilo za europski blok.