Većina Nijemaca nema povjerenje ni u svoje ni u europske političare i vlasti

Dvije trećine Nijemaca više nema povjerenja u svoje političke predstavnike, jer je nepovezanost između javnosti i izabranih dužnosnika postala još veća, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja njemačkog lista Junge Freiheit.

Prema istraživanju Forse, “Institutions Trust Ranking”, povjerenje u sve političke institucije na europskoj, federalnoj i lokalnoj razini palo je na novu nisku razinu.

Samo 33 posto ispitanika otkrilo je da i dalje vjeruje funkciji saveznog kancelara, koju trenutačno obnaša Olaf Scholz (SDP), što je za 24 postotna boda manje nego prošle godine. Slično tome, samo 34 posto kaže da općenito vjeruje saveznoj vladi, što je pad od 22 postotna boda.

Manje od četiri od 10 Nijemaca (37 posto) tvrdi da i dalje vjeruje njemačkom parlamentu, Bundestagu. U istom trenutku prošle godine, 50 posto je vjerovalo toj instituciji da brani njihove interese.

Čak i za obično dobro poštovanu instituciju saveznog predsjedništva, povjerenje je palo za 12 postotnih bodova u godinu dana na 63 posto, pokazuje istraživanje.

Na europskoj razini, Nijemci postaju sve skeptičniji. Povjerenje u institucije Europske unije palo je za 7 postotnih bodova na samo 31 posto, dok europske političke stranke sada dobivaju povjerenje samo 17 posto njemačkog stanovništva.

Lokalno gledano, samo manjina sada podržava državne vlade (46 posto), gradonačelnike (44 posto) i gradske ili općinske uprave (43 posto), što predstavlja pad između 9 i 12 bodova.

Ove brojke značajno padaju diljem istočne Njemačke gdje je povjerenje u političare dotaklo dno.

Regija je i dalje duboko skeptična prema Europskoj uniji, sa samo 20 posto onih koji su izrazili svoje povjerenje u institucije bloka, a samo 11 posto vjeruje europskim političkim strankama.